XIII. Kardok Ünnepe találkozó

Az időnek folyása

2020.01.17. 11:56 anarion

 

Mivel nekem mindig problémát okozott játékosként meghatározni, hogy mikor is játszunk, és mely nagyobb ynevi esemény mikor is történt, ezért következzen egy kis történelmi segítség. Az évszámok forrásai hivatalos forráskiadványok (Toron és Északi Szövetség kiadványok) és a kalandozok.hu oldala.

Az időrendnél – ahol ellentmondások voltak a kalandozok.hu oldalon leírtak, és a később megjelent regényekben megadott dátumok között – a kalandozok.hu adatait vettem irányadónak. Ennek oka az, hogy a kalandozok.hu oldalon található kronológia alapján a Kabur-Lah elleni támadás 3691-ben volt – amit alátámaszt a Karr-Khazad kapui c. novellagyűjteményben megjelent, Gáspár András által írt novellában szereplő évszám is. Az egy másik kérdés, hogy a Merész álmok, sötét titkok II. kronológiájában ugyanennek az eseménynek azt évszámaként már 3692. esztendőt jelöli meg az író.

A Kabur-Lah elleni támadás pedig, az Észak Lángjaiban leírtak alapján pedig kettő héttel Erigow hercegének meggyilkolása után volt (lesz).

 

Psz. 3616

75 éve

 

A XIII. zászlóháború, amelynek egy évig sem tartó dúlása igen nagy megpróbáltatások elé állítja a Szövetség országait, amelyek Toron koncentrált mágikus és katonai csapásai következtében kis híján teljes káoszba süllyednek. Tiadlan, Erigow, Ilanor és Eren túlnyomó részét elfoglalják a toroni légiók. Végül csak az anuriai sárkánylovasok segítségével sikerül győzedelmeskedni a császárság felett. Tiadlan déli tartományai elnéptelenednek a „keservek esztendeiben”.

 

Psz. 3672

19 éve

 

Az északi pyarronita egyházak a soraikban erőre kapó militáns eszmék hatására nyomást gyakorolnak a vörös hadurakra, akik irtóhadjáratot hirdetnek Tharr hívei ellen – kevés híján újabb zászlóháborút robbantva ki.

A Quiron Pentádban található daerimi Szentélykaput (amely egy Tharr szentélyből nyílt) lerombolják; így megszűnik a térkapu összeköttetés a Quiron-Pentád és az északi hercegségek (Haonwell) között, amelyen eddig jelentős kereskedelmi forgalom zajlott. 

 

Psz. 3674-80

17 évtől –

11 évvel ezelőttig

 

 

A Dúlás évtizedei a délvidéken, amely háború Krán, az általa feltüzelt nomádok és orkok, valamint és Pyarron és a szövetséges országok között zajlott. Ó-pyarron szent városa Psz. 3676-ban pusztul el a Kráni Tizenhármak csapása által.

 

Psz. 3680-89

11 évtől –

2 évvel ezelőttig

 

A Pyarroni Államszövetség megtorló háborúja a Dúlásban résztvevő nomádok és orkok ellen, amely a korábban a Dúlás során elveszített területek visszaszerzésére irányul. A háború során Psz. 3685-ben foglalják vissza Sempyert. A háború békekötéssel zárul.

 

Psz. 3682-86

9 évtől –

5évvel ezelőttig

 

A VIII. Corma-dinai háború a délvidéken, amelyet Shadon indít Gorvik ellen a Gályák-tengere és a Keleti-óceán találkozásánál lévő szigetcsoportért. Shadon győzelmével zárul.

 

Psz. 3685

6 éve

 

Eligor herceg – megelőzve a főnemesség lázadását – új alkotmányt vezet be, amely révén kiszorítja a magas arisztokráciát a hatalomból. Nagyobb hatalmat ad a rendi gyűlés kezébe és létrehozza a Várak Tanácsát a középbirtokos nemesség megnyerése céljából. Ezt egy, minden harmadik évben megtartandó nemesi gyűlésen (og derac) jelentette be. Az utolsó nemesi gyűlés pár hónapja, 3691 nyarán volt .

 

Psz. 3690

1,5 éve

 

Északfölde legősibb és legnagyobb, még a crantaiak által épített térkapujának, az Elveszettek kapujának lerombolása. A kapu a Pentádban, Aschaonban, a Kapuvárosba állt és kötötte össze az Erone nevű dúsgazdag kereskedőhercegséggel a Gályák-tengerének partján. A térkapu arról volt hírhedt, hogy körülbelül minden századik átkelő elveszett benne, és olykor különös lények léptek ki belőle. A kapu eronei oldalát akkor rombolták le ismeretlenek, amikor az ott uralkodó kalózherceget is megölték.

 

Psz. 3690

1,5 éve

 

A Sötét Együttállás, amely után megszaporodtak a túlvilági befolyással kísért események és démonikus beavatkozások szerte Yneven. Orwella visszatérési próbálkozásáról és Amhe-Ramun manifesztációjáról csak a kiválasztott kevesek tudnak, de az elmúlt évben a földrészt elárasztó démonikus lények és kísértetek sok munkát adtak a világot járó kalandozóknak.

 

Psz. 3690

1 éve

 

A IV. Vörös Hadurat, Eligort, Eren hercegét lobogójával együtt egy idegen létsíkon foglyul ejtik. Az északi szövetség országai a Fekete Hadurak mesterkedését sejtik mögötte (és úgy tartják, hogy ebben jelentős szerepet játszott Tharr élő kegyeltje, egy kyr boszorkánymester Hamryss-On Khylar). Eligor távollétében legközelebbi rokona, Siccaleon gróf régensként kormányozza a hercegséget.

 

Psz. 3690

1 éve

 

A Psz. 3676-ban (14 éve) alapított, és a Pyarroni Egyház által szakadárnak kikiáltott Dartonita lovagrend elfoglalja az Qurion-tenger déli partvidékén, az északi városállamokban található Rowon városát.

 

Psz. 3690

1 éve –

napjainkig

 

Egyre fokozódó határvillongások kezdődnek a Dwyll Unió és Toron között, nem csak a Piderák mentén, de Calmon dul (a Keserűparlag síkság) szikes, lakatlan vidékein is. A Dwyll Unió határán már évtizedek óta gőzerővel zajlik egy erődrendszer kiépítése, amely hamarosan be is fejeződik.

 

Psz. 3691

2 hónapja

 

III. Zorkast, a Hatodik Fekete Lobogó választottja, hathatós toroni segítséggel visszafoglalja a dartonitáktól Rowon városát, és jelentős területeket hajt az uralma alá.

 

Psz. 3691

2 hete

 

A II. Vörös Hadúri lobogó őrzőjét, a Tiadlan királyát ismeretlenek kelepcébe csalták és meggyilkolták, állítólag a hadúri lobogót is elragadták. Súlyos belviszály bontakozik ki – többen is kikiáltják magukat királynak, és hogy bonyolódjon a helyzet, az a hír járja, hogy a dorcha és a duin is egymásnak feszült.

 

Psz. 3691

1,5 hete

 

Az I. Vörös Hadurat, Erigow nagyhercegét, az élemedett korú III. Dagatere Seridiart és vadászkíséretét ismeretlenek (állítólag toroni bérencek) kelepcébe csalták és megölték vidéki vadászkastélya, a Setétbozót mellett található erdőben. A harcban több magas rangú erigowi nemes is életét veszítette. A támadók elragadták a Vörös Lobogót, és állítólag magukkal vitték a herceg fejét is.

 

Psz. 3691

2 napja

 

Aggasztó hírek érkeznek Tarinból, ahol a Traidlan-hegység Halálhozók néven ismert ork törzse szokatlan szervezettséggel csapott le tarini erősségekre (Sagtakarr, Konkh) és soraikban feltűnnek a rettegett wyvern-lovasok is.

 

A jelen: a 3691. esztendő ősze, a Vizek hónapjainak utolsó, a Tengercsend hava (az ősz kezdete).

   

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kardokunnepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7915413802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása